Det är inte gratis att köpa hund eller att ha hund. Innan man skaffar en hund kan det därför vara klokt att se över den egna ekonomin för att se om man egentligen har råd att ha en hund. Men vilka utgifter kan man räkna med?

Vad kostar det att köpa hund?

Hundar finns i flera olika prisklasser. Om man väljer en omplaceringshund kan man räkna med att betala omkring 1000 kronor för hunden. En renrasig hund är i regel dyrare än en blandrashund. Man kan räkna med att få betala omkring 10 000 kronor eller ibland mer för en renrasig hund. En blandrashund kan ligga på omkring 5000 kronor beroende på vilka raser som är inblandade, eventuella tävlingsresultat och så vidare.

Veterinärkostnader

En annan utgift man måste ha i åtanke är veterinärkostnader och de kan snabbt skjuta rejält i höjden. Vid akuta operationer eller behandlingar kan bara jouravgifterna gå på närmare 5000 kronor och då tillkommer narkos, läkemedel och annat. Ibland kan man få möjlighet att låna till kostnaden, och avbetala den men så är inte alltid fallet. Har man då inte möjlighet att betala kostnaden kan det dessvärre bli så att man tvingas avliva sin hund.

Att anlita hundtränare

Om man inte är så insatt i hundträning kan man behöva anlita en hundtränare, eller så kan det vara så att man behöver gå på kurser för att lära sig hantera och träna sin hund. Det här kostar en del pengar. En privat hundtränare kan kosta flera tusen kronor i månaden. Att gå på en hundkurs är i regel inte lika dyrt men man får i alla fall räkna med att betala ett par hundralappar i månaden.

Andra löpande kostnader

Det finns också andra löpande kostnader som man inte kan bortse ifrån. En av de kanske allra viktigaste sakerna är att försäkra sin hund. En bra försäkring ger ett bra skydd om hunden trots allt blir sjuk eller skadad och behöver veterinärvård. Försäkringen kostar i regel ett par hundra kronor i månaden men om det händer hunden något är det väl investerade pengar.

En annan sak som ska betalas är hundens foder, schampo, leksaker, ben och andra tillbehör. Hundfoder kan kosta från några hundra kronor i månaden, och upp till flera tusen kronor beroende på vilken variant man väljer. När det gäller schampo behöver vissa hundar badas oftare än andra och det kan också avgöra prisnivån på det. Samma sak gäller för leksaker, ben och annat.