Hunden är ett av de allra vanligaste husdjuren i hela världen och det är kanske inte så konstigt med tanke på alla fördelar ett hundägande innebär. Hunden kan både ge sällskap, lite extra trygghet och mycket annat. Men vad bör man tänka på när man ska köpa en hund och vad innebär det att äga hund?

Köpa hund från en kennel

När man ska köpa en hund från en kennel är det bra att kontrollera om kenneln är registrerad hos Svenska Kennelklubben. Då vet man att den kontrolleras lite mer noggrant och dessutom finns det vissa regler som gäller för en kennel. Till exempel ska hundarna säljas med stamtavla. Köper man hunden från en kennel bör man som hundköpare också se till att man får träffa minst en av hundens föräldrar. Det kan också vara bra att prata med kennelägaren för att se om man kan få referenser från tidigare valpköpare.

Vad behöver man kunna?

Det finns inte några direkta regler kring vad man måste kunna för att äga en hund. Det kan dock vara bra att ta till sig av goda råd och dessutom bör man läsa på lite innan man skaffar hunden. Mycket kan man lära sig i efterhand när man väl äger hunden men en del saker som hundens utfodring, valpens träning och liknande bör man faktiskt kunna en del om innan. På så sätt kan man ge hunden en bra start i livet.

Har man tid för en hund?

Innan man skaffar en hund bör man också fundera över om man verkligen har tid för den. Är man ensamstående och arbetar heltid på en arbetsplats där man inte kan ha med sig hunden då är det kanske inte så klokt att skaffa ett husdjur. Hunden kan inte sitta ensam flera timmar utan att rastas och att lämna hunden på hunddagis under större delen av dagarna är inte alltid så roligt även om man vet att hunden blir väl omhändertagen.

Om man har barn i familjen kan det vara de som är mest sugna på att skaffa hund. Som förälder gäller det då att veta vad man ger sig in på. Det finns en risk för att barnen tröttnar på hunden och dessutom kan de inte ta allt ansvar själva.

Hundens träning

Hunden behöver också tränas. Både i valpstadiet och när hunden växer upp är träningen viktig för att den ska bli en trevlig individ att arbeta med. Man får inte vara våldsam mot hunden under träningen men däremot måste man vara bestämd. Det går inte att låta hunden bestämma. Redan när hunden är valp måste den vara medveten om att det är ägaren som bestämmer och hunden ska också lita på sin ägare.

Att vårda sin hund

Man måste också veta hur man ska vårda sin hund för att den ska må så bra som möjligt. Man måste se till att man har lite koll på hur en hund bör utfodras, och på vilka signaler den kan uppvisa om den till exempel har ont någonstans. På så sätt kan man snabbt ta hunden till en veterinär om det skulle behövas.