Om man gillar att arbeta med hundar kan det vara en ren dröm att starta upp en kennel. I kenneln föder man upp hundar av vanligtvis en speciell ras, men man kan också föda upp flera raser om man vill. Det kan dock vara klokt att komma ihåg att man i regel inte kan leva enbart på att ha en kennel utan man behöver ofta ha ett annat arbete vid sidan om. Men vad är viktigt att ha koll på när man driver en hundkennel?

Hålla ordning i kenneln

En av de kanske viktigaste sakerna att tänka på är att man håller ordning i kenneln. Det får inte vara så att valparna lever i smuts utan de ska ha en hälsosam omgivning. Lite damm och hundhår är självklart acceptabelt men det finns en gräns för hur smutsigt det får vara. De som befinner sig i kenneln måste vara beredda på att hjälpas åt med att hålla ordning. Man kan inte bara slänga saker omkring sig. Det är inte bara för att det blir stökigt och svårt att städa om det ligger saker överallt utan det kan också vara så att valparna får i sig farliga saker.

Mer jobb än man kan tro

Att driva en kennel kräver mer arbete än vad man kan tro. Det är bra att vara förberedd på det redan innan man startar den. Om man redan har ett heltidsarbete kan det bli lite jobbigt att komma hem för att ta hand om kenneln direkt. Det kan då vara bra att ha någon som hjälper till med driften av kenneln.

Det finns en hel del saker som ska göras i en kennel. Hundarna ska rastas, fodras, tränas och dessutom ska man sköta bokföring, registrering och annat pappersarbete.

Hitta valpköpare

En annan sak som man bör tänka på är att man ska hitta bra köpare till valparna som föds upp i kenneln. Det är inte helt enkelt att hitta rätt köpare. Även om det kan kännas frestande att sälja valparna till första bästa köpare är det inte alltid så smart. Man kan då riskera att hundarna hamnar i hem som inte tar så bra hand om dem, antingen avsiktligt eller på grund av kunskapsbrist.

Vad kan gå fel?

Det finns en hel del saker som kan gå fel när man har en kennel. Man kanske inte hittar några köpare till valparna eller så blir det inga valpar. Tiken kanske inte blir dräktig eller så uppstår problem under förlossningen så att valparna avlider. Det kan också uppstå ekonomiska bekymmer på grund av veterinärkostnader eller annat.

Välja rätt hundar att avla på

Man behöver också ha koll på att man använder rätt hundar i aveln. Det finns regler som styr vilka hundar som får användas. En av reglerna är att hundarna inte får lida av aveln på något sätt. Man bör inte heller avla på hundar som man vet har ärftliga sjukdomar eller skador.

Ha kenneln hemma eller inte?

En annan sak man bör fundera på är om man vill ha sin kennel i det egna hemmet eller om man ska ha den på en annan plats. Vill man ha sin kennel hemma krävs det att man har en ganska stor bostad. Som kennelägare säljer man oftast valparna men de ska trots allt växa upp under sina första månader i kenneln. Dessutom bör man kunna isolera sjuka hundar vid behov.